Elk seizoen heeft zijn eigen groenten van de volle grond. In het voorjaar komt als eerste bladgroente de keeltjes (oftewel raapsteeltjes) beschikbaar. Even later, als de volle grond genoeg opgewarmd is de asperges. In het najaar zijn het de diverse koolsoorten die dan het meest smaakvol zijn. Wij vinden dat de groenten gegeten dienen te worden in het seizoen wanneer zij het beste groeien. Asperges tijdens de kerst vinden wij dan ook niet gepast. Wij krijgen bijna alle groenten rechtstreeks van de teler en die versheid proef je niet alleen terug, maar ook de houdbaarheid is hierdoor een stuk langer, waardoor we veel minder afval en uitval hebben. En uiteraard worden deze groenten met liefde geteeld en weten we dat er geen toevoegingen zoals E-nummers in deze groenten zitten.

Brabants Vers en Freshweb (Verscuisine)

Brabants-Streekgoed-KempenToen we in 2006 begonnen met ons Streekrestaurant in Bergeijk kwamen we kort hierna in contact met Brabants Vers. Een mooi initiatief waarbij diverse groenten direct bij de teler werden opgehaald en vers afgeleverd bij ons. Helaas moest Brabants Vers na verloop van tijd stoppen en kwam Freshweb in beeld. Om een stukje efficiëntie in te bouwen ging Freshweb samenwerken / werd overgenomen door Verscuisine, maar omdat wij buiten hun verzorgingsgebied zaten kwam hier een einde aan. Gelukkig heeft de coöperatie Kempengoed (sinds kort overgegaan in Brabants Streekgoed) dit in grote mate overgenomen. Dankzij een goede samenwerking met Horesca Smulders in Goirle is de distributie van een aantal groenten weer goed geregeld.

Adrie Oppers

Groentekwekerij Oppers – Middelbeers – brabantsstreekgoedDe meeste groenten worden op dit moment geleverd door Adrie en Jacqueline Oppers uit Middelbeers. Deze groenten komen met name van de volle grond en worden een paar keer per week bij ons geleverd door de zoon van Adrie en Jacqueline, die toevallig in Bergeijk zijn werkgever heeft zitten. ’s Avonds bestellen we via de mail de gewenste groenten en de volgende dag worden deze vers van ’t land bij ons bezorgd voordat zoonlief (Paul) naar zijn werk gaat. De dauw zit dan meestal nog op de sla, verser kan bijna niet. Veel van de overige groenten worden geleverd door Horesca Smulders tezamen met andere mooie streekproducten. We stelden, ik denk ruim 5 jaar geleden, bij een bezoek aan Adrie en Jacqueline voor of het mogelijk was om nog meer zgn. vergeten groenten te telen. Maar natuurlijk zei Adrie, stuur maar een lijstje, dan kijk ik of ik het zaad aan kan komen en of het me lukt. Het jaar erop konden we genieten van “nieuwe” vergeten groentes. Met de groe(n)ten van Adrie en Jacqueline.

Asperges

Asperge-Aspergeboerderij-Boshoven-Aa

Brabants Asperge Genootschap

Brabant staat o.a. bekend om haar asperges uit de volle grond. Deze komen bij ons natuurlijk van Jeanne en Wil van der AA uit Riethoven oftewel aspergeboerderij Boshoven. Zij zijn al verschillende malen verkozen tot Lekkerste asperge van Brabant, o.a. in 2018. Toen ik jong was begreep ik nooit waarom de consument “boven de rivieren” asperges niet zo lekker vonden. Totdat ik ging studeren en in een plaatselijke supermarkt asperges kocht; het leek wel een “bos hout”. Inderdaad niet zo lekker als thuis, waar je asperges direct bij de teler vers van het land koopt.

Vegetarisch en veganistisch

Vanaf de start van ons Streekrestaurant maken we gevarieerde en smaakvolle vegetarische gerechten. Ook vele flexitariërs konden deze gerechten sterk waarderen en we merkten een steeds grotere vraag naar vegetarische gerechten. We hebben dan ook al jaren ieder seizoen wisselend twee vleesgerechten, twee visgerechten en twee vegetarische gerechten als hoofdgerecht. Sinds enkele jaren is een van de twee vegetarische gerechten veganistisch oftewel volledig van plantaardige oorsprong. Maar ja, dankzij de met liefde geteelde groenten is het voor Marnetta geen enkel probleem om over(h)eerlijke vegetarische en veganistische gerechten te bereiden. Wellicht leuk om te vermelden dat sinds we vertellen welke groenten op de bord geserveerd worden en waar ze vandaan komen, er meer groenten gegeten worden en we dus minder hoeven weg te gooien.

Terras decoratie

In de afgelopen paar jaar hadden we op ons terras o.a. spruitkool, palmkool en rode kool staan. Dit als decoratie / aankleding van ons terras en om te laten zien hoe dat deze koolsoorten groeiden. Vele gasten wisten bijvoorbeeld niet dat spruitjes in de oksels van bladeren groeien. Leuk om te weten is dat spruitjes na een vorstperiode zoeter smaken doordat de spruitplant ter bescherming tegen vorst zetmeel omzet in glucose. Ook zijn er nieuwe spruitrassen ontwikkeld die dit al voor een vorstperiode doen, zodat spruitjes minder bitter zijn dan vroeger.

Vergeten groenten

Bijzonder-Brabants-onvergetelijke-groenten-Henk-Kerkers-Deurne

Henk Kerkers onvergetelijke groenten

Veel gasten denken dat een heleboel groenten die in het verleden door kleine boertjes werden geteeld verloren zijn gegaan. Het is inderdaad zo dat we slechts een beperkte keuze krijgen voorgeschoteld in de Nederlandse supermarkten. Maar gelukkig is de diversiteit nog in belangrijke mate aanwezig. Dit o.a. dankzij de historische groentehof in Beesel van Jac Nijskens. Er is veel bewaard gebleven en bestaat de mogelijkheid dat deze groenten weer in de supermarkt komen. Tenminste als wij met zijn allen (de consument) hier naar gaan vragen. Hiernaast zijn er nieuwe initiatieven zoals die van Henk Kerkers uit Deurne oftewel Bijzonder Brabants die onvergetelijke groenten verbouwd.