Ambachtelijke kaas de Ruurhoeve

Op diverse boerderijen in Nederland wordt ambachtelijke kaas gemaakt oftewel kaas die gemaakt is op de boerderij van de melk van hun eigen koeien. Met veel liefde verzorgen deze boeren en boerinnen de koeien, zodat ze smaakvolle kazen kunnen maken. Deze kazen verschillen in het voorjaar qua smaak ten opzichte van de kazen die in het najaar worden gemaakt. Logisch want dan krijgen deze koeien ander voer te eten waardoor de smaak enigszins verschilt gedurende de diverse seizoenen. De fabriekskazen worden gestandaardiseerd waardoor in de supermarkt het gehele jaar door deze kazen hetzelfde smaken. Bij de Hofkaemer is kaasboerderij de Ruurhoeve uit Hoogeloon hofleverancier voor ons binnenlands kaasplankje waarbij diverse smaken gepresenteerd worden zoals brandnetel, mosterd en lavendel. Inmiddels hebben Walter en Lies Ansems van de Ruurhoeve het kaasmaken overgedragen aan de nieuwe generatie Corné en Erica.

Hofkaemer Grand Cru kaas Mathijssen

Mathijssen-Joris-Mascha-op-kaaskar

Joris Mathijssen op kaaskar

Joris en Mascha Mathijssen zijn de enige BoerenLeidse kaasmakers buiten Leiden ‘met sleutels’. De room wordt voor het kaasmaken uit de melk gehaald en hiervan geniet ik elke ochtend, door roomboter van Joris en Mascha op mijn boterhammen van Bakkersfamilie van Heeswijk te smeren. Van de melk die hierna over is wordt magere kaas oftewel 35+ kaas gemaakt. Hiernaast was Joris bij mijn weten de eerste die met het maken van echte bierkazen begon, n.l. de Hertog Jan grand prestige kaas oftewel kazen waarbij je de smaak van het bier terug kunt proeven. Inmiddels kunnen onze gasten genieten van de enige echte Hofkaemer Grand Cru bierkaas, een licht pittige zeer smaakvolle kaas. Gemaakt door Joris samen met enkele flesjes Hofkaemer Grand Cru. Joris, die uiteraard van ons ook een flesje Hofkaemer Grand Cru kreeg, wilde na het proeven eigenlijk uitbetaald worden in Hofkaemer Grand Cru bier in plaats van Euro’s!

Saanenhof Heeze

Saanenhof-Heeze-familie-Wanders-met-geiten

familie Wanders met geiten

Een ander zeer mooi streekproduct is de biologische rauwmelkse geitenkaas van de Saanenhof uit Heeze oftewel Jan en Maria Wanders. Inmiddels zijn de dochters Karin en Corina Wanders actief in dit biologische bedrijf. Dit smaakvolle streekproduct werd helaas ruim 10 jaar geleden niet altijd op waarde geschat door de Nederlandse markt, ruim 50 % werd geëxporteerd naar Beieren oftewel Duitsland, waar men wel bereid was om voor kwaliteit net iets meer te betalen. De geiten krijgen, als ze niet buiten genieten van het verse gras, zelf geteeld voer te eten. Na een eerste bezoek met rondleiding door Jan op de geitenboerderij en de geitenkaasmakerij was ik meteen verkocht. Niet alleen vanwege de filosofie achter dit bedrijf, maar met name vanwege de mooie volle en toch zachte smaak van de kaas.

Overige Brabantse en Limburgse kazen

Driehoek-Zuivelboerderij-Oosterhout

Driehoek Zuivelboerderij

Omdat we om de 3 maanden wisselen van menukaart kunnen we ook variëren met andere kazen uit Brabant. Bastiaansen uit Molenschot (West Brabant) maakt bijvoorbeeld een mooie harde blauwschimmelkaas en charmeux kazen. In Alphen wordt een zeer mooie Alphenaer Brie fenegriek gemaakt van geitenmelk. Ook de kazen van de Hooiberg in Bladel krijgen eigenlijk elk jaar weer prijzen voor kwaliteit en smaak. De Driehoek uit Oosterhout maakt een Brabantse roodflora kaas die uniek is in Nederland. Deze roodflora-abdijkaas wordt op authentieke wijze gerijpt in de kelders van de Sint Paulus abdij. En dan hebben we het nog niet gehad over Grevenbroecker, een blauwschimmelkaas die net over de grens in Achel wordt geproduceerd. Of de Bokkesprong uit Veulen (bij Venray) en de Hervé uit Limburg.

Nederlandse kazen

Inmiddels zijn er in verspreid in Nederland zeer diverse kazen verkrijgbaar. Le Petit Doruvael (door ruilverkaveling van elders) uit Montfoort (Utrecht) is een unieke roodbacteriekaas. Kernhem is een gewassen korstkaas die zacht en romig smaakt. Reypenaer is een pittig smakende overjarige Goudse kaas uit Woerden. Zelfs in Wolvega wordt een biologische blauwschimmelkaas gemaakt; Blue de Wolvega. In Nooitgedacht (Drenthe) wordt Lady’s Blue en Little Blue Star gemaakt van biologische geitenmelk. Kortom, op het gebied van kazen zijn er mooie ontwikkelingen en hiervoor hoef je dus ook niet meer naar Frankrijk….