Uiteraard dronk ik tijdens en na mijn studietijd ook regelmatig een glaasje wijn. In zijn algemeenheid waren dit wijnen uit de supermarkt, die ik persoonlijk in zijn algemeenheid niet zo geweldig vond. De wijnen die in de horeca geschonken werden waren in de regel wel beter. Maar eigenlijk alleen als je een behoorlijke prijs per glas of per fles betaalde begonnen ze lekker te worden. In 2000 werd ik samen met Marnetta uitgenodigd door Nanja Pol uit Hoorn voor een wijnproeverij bij Kwast wijnkopers. Gelukkig, er waren ook gewoon lekkere wijnen verkrijgbaar voor een redelijke prijs. Jarenlang was Kwast dan ook hofleverancier van onze wijnen.

Wijnen van Inbev

In 2006 maakten we een doorstart in Bergeijk en wilde de brouwer ook graag de wijnen leveren. Na een hele middag proeven hadden we toch het gevoel dat het een verloren middag was; de geproefde wijnen waren gewoon niet lekker genoeg. Op het einde van de middag kregen we nog 2 wijnen te proeven, die weliswaar een slagje duurder waren, maar die wel aangenaam smaakten. Aangevuld met de mooie wijnen van Kwast hadden we weer een mooie wijnkaart. Ons personeel snapt het ook niet altijd; waarom smaken de wijnen bij de Hofkaemer wel lekker en bij andere horeca gelegenheden niet altijd. Tsja, een kwestie van proeven en de juiste keuze volgens ons.

De Linie Made

De Linie Marius en Myrthe van Stokkum Made

Marius en Myrthe van Stokkum De Linie

De oudste officiële vermelding van wijnbouw in Nederland stamt uit 968. In 1946 sloot de laatste wijngaard in Maastricht. De afgelopen jaren ontstonden allerlei initiatieven in Nederland en werden her en der nieuwe wijngaarden aangelegd. Inmiddels zijn er ruim 170 commerciële wijngaarden in Nederland, met name in Limburg en Gelderland. Bekend zijn de wijnen uit het zuiden van Limburg (Apostelhoeve) en Gelderland (de Achterhoekse wijnbouwers). Ook De Linie in Made timmerde flink aan de weg. Marius van Stokkum is een echte Brabantse wijnpionier. Een tikje eigenwijs, maar kreeg het wel voor elkaar dat zijn wijn niet alleen geschonken werd bij de Hofkaemer, maar ook bij de KLM. Na 40 jaar wijn maken heeft Marius van Stokkom de wijnstok in 2019 overgedragen aan Rudy en Quirien Schellekens.

Dassemus Chaam

Ron Langeveld

Een ander zeer mooi initiatief kwam van Ron Langeveld van Dassemus uit Chaam. Tijdens een proeverij met lamsvlees van Stijn Hilgers werd ook de biologische wijn van Dassemus geschonken. Ik was aangenaam verrast over de smaak van met name de witte Solaris. Ook de biologische Brabants Rood staat inmiddels op onze wijnkaart, die wel wat eigenzinniger is. Verrassend is de mousserende Brut volgens traditionele methode; er worden zelfs “champagne achtige” wijnen gemaakt in Brabant!

Wijngaard De Zandberg Bergeijk

Peter van der Zanden De Zandberg

Inmiddels zijn in Noord Brabant, naast ruim 20 min of meer commerciële wijngaarden, ook vele “hobbywijngaarden”. Eentje hiervan is gelegen op 5 minuten fietsen van ons Streekrestaurant, net achter de Ploeg, in Bergeijk. Het is een unieke plek tussen de bossen en landbouwgronden van Bergeijk en Riethoven. In 2008 is Peter van de Zanden aan de Riethovense dijk begonnen met biologische wijnteelt en het aanplanten van rassen zoals Cabernet Cortis, Rondo en Solaris. In 2009 zijn de rassen Salomé, Johanitter en Bristaler Muskat aangeplant en daarna Cabernet Cantor en Souvignon. Peter maakt een Bergeijkse rode en een Bergeijkse witte wijn van de druiven die groeien op De Zandberg.