Toen we in 2000 begonnen in Liessel zijn we direct op zoek gegaan naar regionale producenten van streekproducten. Een van de eerste was Hoeve Willem III uit Helenaveen. Mat en Stephan’s vader en moeder hadden een melkveebedrijf in d’n Ouwe Peel en besloten in 1998 om samen met Leonie en José ambachtelijk ijs te gaan maken van de op de Julianahoeve geproduceerde melk.

Over(h)eerlijk ijs

Het roomijs is dus een écht streekproduct dat wordt bereid met verse melk die rechtstreeks van de koe komt. In 2007 moest Hoeve Willem III helaas stoppen met het melken van hun eigen koeien, omdat besloten werd om grote gedeeltes van de met zweet en tranen ontgonnen landbouwgronden in d’n Ouwe Peel weer om te gaan zetten naar de oorspronkelijke natuur. De melk komt nog steeds rechtstreeks van de koe, maar nu van melkveehouders uit de directe omgeving.  Dankzij verse melk en het gebruik van natuurlijke ingrediënten, krijgt het ijs een volle romige smaak die het uniek maakt.

Boerenkermis ijs

Wat het ook uniek maakt is dat er ijs gemaakt kan worden met eigen recepturen. Zo had Marnetta in Hoorn van een lokale ijsboerderij het zgn. Boerenkermis ijs genoten evenals vele gasten waar zij in Hoorn bij de Haai voor kookte. Of Hoeve Willem III dit ook kon maken? Ja, natuurlijk kon dit, de ingrediënten waren o.a. nougatine, noten en stukjes chocolade. Probeer zo’n nieuw recept maar eens onder de aandacht te brengen bij de grote ijsmakers zoals Hertog Jan, dan krijg je waarschijnlijk als antwoord: “Leuk u gesproken te hebben, maar we hebben nog meer te doen vandaag.”

Nadat we de eerste proefcharge getest hadden is het recept nog een beetje aangepast en sindsdien stond Boerenkermis ijs bij ons op de nagerechten kaart. Dat het goed in de smaak viel, bleek toen een klant zich bij Hoeve Willem III melde om een bak van 2,5 liter te kopen. Eh…., deze werd eigenlijk (nog) niet gemaakt, alleen op verzoek van Marnetta en Geert en is alleen daar verkrijgbaar! Het jaar hierna had Hoeve Willem III het Boerenkermis in de ijsvitrine gelegd als nieuwe smaak. En wat bleek het Boerenkermis ijs kwam meteen in de top 3 van hardlopers. Altijd fijn als je met nieuwe ideeën elkaar kunt versterken.

Sorbetijs

Het sorbetijs wordt gemaakt van de allerbeste vruchten van zorgvuldig geselecteerde telers bij Hoeve Willem III in de buurt. Kortom, aardbeienijs bestaat ook echt uit aardbeien, blauwe bessen ijs is gemaakt van blauwe bessen en dat proef je! Heel soms krijgen we hierdoor bijvoorbeeld het aardbeienijs terug van tafel, als een kind dit besteld heeft. Tsja, dit aardbeienijs is natuurlijk anders dan het (veel te zoete) supermarktijs.

IJs per liter

Een ander groot verschil met de supermarkt is, zoals vaker, de prijs. Volgens mij is de prijs, uiteindelijk, ongeveer hetzelfde en wellicht goedkoper. IJs wordt namelijk verkocht per liter en als wij een bolletje ijs scheppen van Hoeve Willem III blijkt dat we meer bolletjes uit een liter halen dan van het supermarktijs. In supermarktijs zit wel hetzelfde volume, maar is een stuk ´luchtiger´ oftewel je koopt ´gebakken lucht´. Hiernaast heeft vanille ijs van Hoeve Willem III ook echte vanille en dat is bij het meeste supermarktijs vaak niet of nauwelijks aanwezig. Het enige nadeel van het over(h)eerlijke ijs van Hoeve Willem III is dat je er niet genoeg van kunt krijgen, zo lekker!